Річний звіт за 2017 рік

Громадська організація «Інститут гендерних трансформацій».
1. До травня 2017р. ми продовжували реалізовувати проект «Соціальний капітал жіноцтва Полтавщини – жінкам ВПО» за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Проектом передбачалась діяльність щодо посилення інтеграції жінок — ВПО в місцевий економічний простір задля підвищення їх фінансової спроможності та безпеки шляхом відкриття ними власної справи та передачу їм соціального капіталу успішними жінкам –підприємницями (менторами) Полтавській області.
Розпочали у серпні 2016р. за цей час було:
— організовано та проведено більше 40 заходів, в яких взяло участь майже 2500 учасників,
— Була організована та проведена виставка — продаж товарів підприємств, які очолюють жінки з числа внутрішньо переміщених осіб «Добродійка -2017»
та Міжрегіональний Форум ділових та професійних жінок.
— Інформацію щодо проекту було поширено на 8 загальноукраїнських заходах, в яких брало участь більше 1500 осіб.
— Друкована інформація (буклети та каталог виставки «Добродійка -2017» з успішними історіями жіночого підприємництва) загальним накладом майже 600 примірників поширено на українські центральні органи влади, а також представництва міжнародних організацій та посольств.

В рамках проекту було здійснено декілька абсолютно інноваційних для України заходів та проведена ексклюзивна діяльність, зокрема, відкрито перший в Україні і поки що єдиний в своєму роді Інтеграційний центр для ВПО та місцевої громади, адже Інтеграційний центр став, насправді, центром взаємодії переселенців та місцевої громади.
Обсяг фінансування 12400,00 $
2. З липня 2017р. громадська організація «Інститут гендерних трансформацій» почала реалізовувати проект «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», який реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією ПАУСІ за підтримки Європейського Союзу, спрямований на залучення громадськості, ЗМІ, громадських організацій до процесів моніторингу публічних фінансів та формування державного та місцевих бюджетів. Проект має на меті підвищити потенціал організацій громадянського суспільства у моніторингу прозорості і належного використання публічних фінансів та формування державного та місцевих бюджетів; покращити обізнаність та залученість громадськості у бюджетні процеси України.
Під час впровадження заходів, запланованих в рамках проекту, було відмічено досить низький рівень обізнаності громадян та посадових осіб щодо розуміння понять «гендер» та «гендерне бюджетування». Тож проект виявився вельми актуальним для Полтавщини та громадяни, громадські активісти, журналісти, представники влади охоче долучалися до відкритих засідань експертно-моніторингової групи.
Основні досягнення:

• Проведено прес-конференцію та 2 презентації проекту — як результат, було проведено інформування зацікавлених осіб та посадовців щодо впровадження в Полтавській області проекту «Гендерне бюджетування як інститут громадянської освіти», а також можливостей для Полтавської області, які можуть бути досягнуті завдяки впровадженні гендерно-орієнтованих підходів під час формування бюджету на наступний рік.
• Сформовано експертно-моніторингову групу та проведено шість її засідань — до засідань залучалися відповідні фахівці, представники державних установ, які безпосередньо задіяні в бюджетному процесі, представники організацій громадянського суспільства та інші зацікавлені особи, які мають безпосередній вплив на розподіл бюджетних коштів в Полтавській області. Крім того, всі бажаючи долучилися до створення методології оцінки бюджету на предмет врахування в ньому гендерних аспектів.
Проект досі триває, тому в наступному році, коли ми будемо звітуватися можна побачити, як цей проект вплинув на прозорість використання публічних фінансів.
Обсяг фінансування – 221 799 грн. 00 коп.
3. З грудня 2017р. громадська організація «Інститут гендерних трансформацій» стала виконавчим партнером Міжнародної організації з міграції (МОМ) і почали реалізовувати проект «Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення в Україні» розвиток мікропідприємництва серед ВПО.
Як досягнення проекту можна зазначити мотивацію учасників до дій та розвитку власного бізнесу — навіть якщо особи не були відібрані до участі у тренінгах, в них з’явився стимул власними силами просувати продукти чи послуги, які вони пропонують, на ринку. Крім того, місцеві підприємці виявили готовність до консолідації зусиль з підприємцями з числа ВПО
Проект досі триває.
Обсяг фінансування – 94688,00 грн.
Наприкінці річного звіту не можливо не згадати наших донорів з якими ми плідно співпрацювали у минулому 2017 році і продовжуємо працювати у 2018 році:
Відділ преси, освіти та культури Посольства США в Україні, Фонд Східна Європа та Фундація ПАУСІ за підтримки Європейського Союзу, Міжнародна організація з міграції.

Please follow and like us: